Detektivní hra Zrádci okouzlila mladé diváky

Detektivní hra Zrádci okouzlila mladé diváky

První díl Zrádců, s charismatickým moderátorem Vojtou Kotkem, zaujal mladé diváky. Jejich podíl u televizních obrazovek byl 31,87 % v afinitní cílové skupině 15–40 let. Celkem si tuto novou detektivní hru nenechalo ujít 579 000 diváků starších patnácti let.

Zrádci jsou v současné době nejúspěšnějším novým formátem, který je postupně uváděn na většině světových trhů. Americká mutace The Traitors v minulém týdnu získala Emmy za nejlepší pořad svého žánru. Základním principem pořadu je zábavná hra Městečko Palermo usíná, která se dočkala velké obliby a je dominantní zábavou prázdnin. Skupiny soutěžících plní denní úkoly, ale zásadní je, že každou noc skupina zrádců jednoho z účastníků ze hry vyloučí. Zbylí účastníci mají možnost hlasováním domnělého zrádce odhalit a toho ze hry vyřadit. Celou dobu divák sleduje klasickou a vlastně i oblíbenou zápletku – kdo vyhraje? Věrní, nebo zrádci?

Divák sleduje strhující detektivku, ve které on na rozdíl od aktérů ví, kdo je zrádce. Díky vybraným soutěžícím se jedná o skvostnou psychologickou hru. Významnou roli hraje i působivé prostředí, kde se Zrádci natáčeli – majestátní hrad Křivoklát.

Druhý díl Zrádců sledujte 29. září na Primě nebo již nyní na prima+.

Číst dál…
MAX kino

Paramount MAX kino na novém místě přilákalo letos 7000 diváků

Filmové novinky, snímky pro nejmenší i oblíbené evergreeny, a především pohodová atmosféra. Díky této kombinaci si cestu na promítání letošního ročníku Paramount MAX kina, které se nově přesunulo na travnatou plochu u vstupu do Centra Černý Most, našlo téměř 7000 diváků. Během čtyř čtvrtečních večerů na začátku prázdnin a dalších čtyř na jejich konci mohli diváci vidět například loňský hit Mission: Impossible – Odplata První část nebo hned tři dětské snímky, včetně Tlapkové patroly ve velkofilmu. Za již osmým ročníkem letního kina, kam je vstup pro všechny zdarma, stály opět kanály Paramount Network a Prima MAX. Pořádání se ujala primácká agentura SOLOOTIONS.

„Jsme nadšeni z úspěchu dalšího ročníku naší již tradiční letní akce. Návštěvníci Paramount MAX kina si letos opět užili pestrou nabídku loňských hitů, oblíbených evergreenů a dětských snímků. Každý promítací večer, tedy až na jeden deštivý, byl skvělým spojením filmové zábavy a letní atmosféry, kterou ještě umocnilo přesunutí kina na travnatou plochu u hlavního vstupu Centra Černý Most,“ říká Aleš Pýcha, marketingový ředitel skupiny Prima a šéf agentury SOLOOTIONS.

Stejně jako v předchozích letech patřilo zahájení letošního ročníku všem dětem. Konec školního roku oslavily ve čtvrtek 27. června zábavným programem pod hlavičkou značky Nickelodeon. Užít si mohly nejrůznější skákací hrady, tematické tetovačky i maskoty z oblíbených dětských pořadů Tlapková patrola a SpongeBob. Po setmění se pak na plátně předvedla právě Tlapková patrola ve filmu.

V dalších večerech byly pro diváky připraveny loňské novinky Mission: Impossible – Odplata První část, Transformers: Probuzení monster nebo dětské snímky Tlapková patrola ve velkofilmu a Želvy Ninja: Mutantí chaos.

Letní Paramount MAX Kino je tradiční událostí pražského kulturního léta a nás těší, že již několik let zde můžeme našim malým i velkým divákům nabízet filmové trháky od studia Paramount. I tentokrát navíc malé diváky na některých představeních doprovázel sám SpongeBob, který letos oslavil neuvěřitelných 25 let. Děkujeme všem návštěvníkům a těšíme se na příští rok, říká Jan Vít, marketingový a PR manažer, Paramount, CEE.

„Promítání pod širým nebem v letním Paramount MAX kině je neodmyslitelnou součástí našeho letního kulturního programu, který nabízíme našim návštěvníkům. Letos proběhlo na novém místě i v novém formátu, nicméně z reakcí návštěvníků víme, že přesunem na pohodlnější a dostupnější plochu u hlavního vstupu byli potěšeni a filmovou nadílku si skvěle užili,“ říká Lucie Kambová, manažerka Centra Černý Most, které je partnerem letního Paramount MAX kina a poskytuje pro něj venkovní prostory a zázemí.

Číst dál…

Ve městech vede IPTV. 83 % domácností s dětmi má televizor připojený k internetu. TV sledovanost mírně roste a zvyšuje se podíl odložené sledovanosti

Dosavadní letošní výsledky Kontinuálního výzkumu PCEM ukazují nadpoloviční zastoupení IPTV / kabelu ve velkých městech, přirozenou korelaci počtu televizorů a osob a že již 83 % televizních domácností s dětmi má doma televizor připojený k internetu. Samotné peoplemetrové měření ukazuje, že TV sledovanost se v posledních měsících meziročně mírně zvýšila a nadále roste význam odložené TV sledovanosti.

Kontinuální výzkum projektu PCEM umožňuje díky realizaci od roku 1997 sledovat vývoj české populace v opravdu dlouhých časových řadách, či naopak díky aktuálně čtyřem samostatně reportovaným vlnám do roka (každá o velikosti 3.000 dotázaných domácností) zachytit její dynamický vývoj. Tentokrát ale na datech 1. a 2. vlny 2024 nabídneme „průřezový“ pohled na aktuální stav českých televizních domácností z hlediska jejich velikosti místa bydliště, počtu členů a věkového složení. Připomeňme, že „televizní domácnost“ v projektu PCEM znamená domácnost s alespoň jedním funkčním televizorem s libovolným typem příjmu TV signálu.

První graf ukazuje výrazný rozdíl v zastoupení satelitního příjmu v obcích do 5 tis. obyvatel (20 %) na jedné straně a městech nad 100 tis. obyvatel (pouze 3 %) na straně druhé. Důvodem je lepší nabídka IPTV a kabelových operátorů ve městech a zřejmě také větší svoboda v umístění satelitního „talíře“ na fasádu či střechu rodinného domu oproti bytovým domům převládajícím ve městech.

Hlavní typ příjmu TV vysílání dle velikosti místa bydliště

Zdroj: ATO – Nielsen, Kontinuální výzkum 1. a 2. vlna 2024. Základ: TV domácnosti

Druhý graf ukazuje očekávatelnou závislost počtu funkčních televizorů s TV příjmem na počtu osob žijících v domácnosti (velikosti domácnosti). Zatímco samostatně žijící jednotlivci si v 82 % případů vystačí s jedním televizorem, ve skupině domácností se třemi a více členy ve 47 % případů nalezneme dva a více televizory a v 16 % případů dokonce tři a více.

Počet funkčních televizorů s TV příjmem dle velikosti domácnosti

Zdroj: ATO – Nielsen, Kontinuální výzkum 1. a 2. vlna 2024. Základ: TV domácnosti

Poslední graf ukazuje v dané skupině televizních domácností procento těch, kteří doma mají alespoň jeden televizor připojený k internetu. To je nejvyšší (83 %) u domácností s dětmi do 14 let, dále u domácností členů ve věku 25-44 let a dále klesá s rostoucím věkem. Mezi domácnostmi, kde jsou všichni členové starší 65 let, je to zatím jen 28 %. Ve všech skupinách však dlouhodobě roste.

Televizor připojený k internetu dle věkového složení domácnosti

Zdroj: ATO – Nielsen, Kontinuální výzkum 1. a 2. vlna 2024. Základ: TV domácnosti

Rostoucí penetrace televizorů připojených k internetu a růst IPTV příjmu stojí za zvyšujícím se významem odložené TV sledovanosti. V období od května do srpna 2024 patřila televizní obrazovka třem významným sportovním událostem (MS v hokeji, ME ve fotbale, LOH), jejichž přenosy, stejně jako jakékoli sportovní přenosy, diváci preferují sledovat živě.

Přesto v období těchto čtyř měsíců došlo v cílové skupině 15+ k meziročnímu nárůstu zastoupení třídenní odložené sledovanosti na televizorech na celkové sledovanosti (živá + TS 0–3) z 9,7 % na 10,8 %. Ve stejném meziročním srovnání a stejné cílové skupině pozorujeme mírný nárůst celkové TV sledovanosti z 3 hodin 10 minut na 3 hodiny 11 minut (živá + TS 0–3). Nejvíce si polepšila stanice ČT sport, avšak meziroční nárůst zaznamenaly např. i stanice Prima love, Nova Lady, Nova Action, Seznam.cz TV, TV Barrandov či ČT :D. Meziročně rostla i celková naměřená sledovanost TV vysílání a pořadů na internetu (webové přehrávače, mobilní aplikace, HbbTV, Smart TV aplikace) a to díky výraznému nárůstu živé sledovanosti na internetu.

Číst dál…

Asociace komerčních televizí uzavřela dohodu s provozovateli úložiště eDisk

Další úspěšná jednání má za sebou Asociace komerčních televizí, která společně se svými členy TV Nova a FTV Prima uzavřela dohodu s provozovateli služby eDisk a Sledujteto, společnostmi eDisk s.r.o. a současným provozovatelem služby Fine Horizon Holdings Corp Limited sídlícím v Seychelské republice. Dohoda o narovnání ukládá provozovateli služby eDisk zajistit, aby na službě nebyla dostupná chráněná díla komerčních vysílatelů. V návaznosti na podpis dohody pak členové AKTV ukončí soudní a exekuční řízení vedená proti provozovateli služby. Nedílnou součástí dohody je také úhrada nákladů na právní služby, které v této věci televizním vysílatelům vznikly.

Po nedávné dohodě o narovnání s provozovateli úložiště Fastshare.cloud slaví Asociace komerčních vysílatelů další úspěch. Tentokrát se podařilo docílit dohody s provozovateli služby eDisk a Sledujteto, která se zavázala zavést technická opatření zamezující nelegální sdílení autorsky chráněných děl komerčních vysílatelů. Povinnost „notice and stay down“ ukládá poskytovatelům služeb sdílení obsahu online autorský zákon platný od ledna loňského roku.

„Fungující dohoda je pro nás jednoznačná priorita, takže jsme rádi, že se nám postupně daří nacházet smysluplná smírná řešení. Podstatou našich dohod je průběžný kontakt, aktualizace seznamu chráněných děl a dle potřeby také vylepšování filtračních mechanismů tak, aby nebylo možné je obcházet,“ říká Klára Brachtlová, prezidentka Asociace komerčních televizí. „Do vývoje a výroby našeho původního obsahu investujeme stamiliony korun každý rok, takže v našich snahách tyto investice ochránit budeme i nadále maximálně důslední,“ dodává Brachtlová.

Kromě aktivní právní ochrany autorských práv se Asociace komerčních televizí dlouhodobě zaměřuje také na osvětovou činnost. V rámci těchto aktivit provozuje informační stránku o autorských právech, která je k dispozici na adrese aktv.cz/copyright. Zájemci zde najdou slovníček s výkladem pojmů k tématu ochrany duševního vlastnictví, odpovědi na časté dotazy (FAQ) a také pravidelné aktuality zaměřené na internetové pirátství. K dispozici je i aktuální série článků k nové studii Porušování autorských práv online v Evropské unii, kterou zveřejnil Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO).

 

O Asociaci komerčních televizí (www.AKTV.cz)

Asociace komerčních televizí zastupuje nejvýznamnější komerční vysílatele v České republice. Jejím cílem je hájit, podporovat a prosazovat jejich společné zájmy.

AKTV se aktivně podílí na přípravě národní i evropské legislativy vztahující se ke komerčnímu televiznímu vysílání, ochraně osobních údajů, novinářské práci či obchodním sdělením. Je partnerem pro orgány státní správy, unijní instituce i další stakeholdery. Jednou z hlavních činností AKTV je ochrana autorských práv svých členů a boj proti internetovému pirátství.

Vedle toho je AKTV aktivní i v podpoře televize jako reklamního mediatypu. Pro komunikaci se zadavateli reklamy a mediálními agenturami provozuje informační web ScreenVoice.cz a pravidelně pořádá oborové konference.

Číst dál…

Media Club vládne nad komerční konkurencí, stanice Prima v prime time roste. V srpnu se dařilo i Prima LOVE a Prima MAX

Skupina Prima dál vládne cílové skupině 15+. Za období leden–srpen si drží prvenství mezi komerční konkurencí. Media Club vede v prime time u cílové skupiny 15+, v celodenním vysílání boduje jak u 15+, tak 18–69. Z malých tematických kanálů si nejvíce polepšily Prima LOVE a Prima MAX.

Media Club kraloval nad komerční konkurencí v celodenním vysílání v obou sledovaných cílových skupinách 15+ a 18–69 a v cílové skupině 15+ zvítězil také v prime time. Celodenní share za srpen 2024 dosáhl 34,28 % v CS 15+ a 33,01 % v CS 18–69. Prime time share činil 32,02 % v CS 15+ a 31,23 % v CS 18–69.

 

Průměrný celodenní share skupiny Prima dosáhl v srpnu na 25,93 % u diváků 15+ a 24,97 % v cílové skupině 18–69. V cílové skupině 15+ si skupina Prima za období leden–srpen 2024 připisuje prvenství mezi komerční konkurencí. Prime time share v srpnu dosáhl na hodnotu 25,26 % v CS 15+ a 24,64 % v CS 18–69.

Stanice Prima zůstává meziročně v celodenním vysílání stabilní v cílové skupině 15+ i 18–69. V prime time v obou sledovaných cílových skupinách narostla. V srpnu byly nejsledovanější pořady vlastní tvorby. Na prvních pozicích se drží rodinný seriál ZOO a jeho nové epizody, následuje ho premiérový díl druhé série kriminálky Dvojka na zabití se Sarou Sandevou a Jakubem Prachařem, repríza Poldy IV Davida Matáska a úvodní díl druhé řady seriálu Duch.

 

Mezi malými tematickými kanály nejvíce meziročně posilovaly Prima LOVE a Prima MAX. Pro Prima LOVE byl srpen v celodenním vysílání (share 2,56 %) druhým nejlepším letošním měsícem, v prime time dokonce nejlepším letošním měsícem. Nejsledovanějším pořadem Prima LOVE bylo Osudové léto v Bavorsku. Tento romantický film si vybralo 19. srpna 108 000 diváků při share 3,60 %. Na Prima MAX zvítězil v srpnu film Top Gun: Maverick, který si 31. srpna naladilo 162 000 diváků při share 6,19 %. Na Prima COOL nejvíce zabodoval film Top Gun, 24. srpna si ho pustilo 125 000 diváků při share 5,05 %. Na Prima KRIMI vládly Stíny smrti. 4. srpna se staly číslem jedna pro 115 000 diváků při share 5,83 %. Na Prima ZOOM dosáhl nejvyšší sledovanosti pořad Vetřelci dávnověku, 23. srpna byl volbou pro 68 000 diváků při share 5,53 %. Na CNN Prima NEWS patřila mezi nadprůměrné pořady Partie Terezie Tománkové (2. část) z 25. srpna, která oslovila 204 000 diváků a připsala si share 13,91 %. Bodovaly i HLAVNÍ ZPRÁVY 5. srpna, kdy si je zapnulo 117 000 diváků při share 4,78 %.

 

Zdroj: ATO-Nielsen, CS 15+ pokud není uvedeno jinak, za srpen 2024. 

Číst dál…