Hoďte se DO POHODY s Marianem Jelínkem! CNN Prima NEWS spouští poradnu zdarma pro lepší život

Být v pohodě a cítit štěstí se dá naučit. To je názor, s nímž lze určitě polemizovat. Hůř už, pokud je jeho autorem a zároveň obhájcem Marian Jelínek, populární mentální kouč, bývalý trenér hvězd hokejové NHL Jaromíra Jágra nebo Petra Mrázka a sám někdejší hokejista. Jak mít v těžké době lehkou hlavu? Ať už jsem rodič, či jeho ratolest? Jde to. Věhlasný kouč sportovních hvězd i vrcholných manažerů Jelínek hledá řešení v novém videopodcastu DO POHODY společně s moderátorkou CNN Prima NEWS Lucií Čermákovou.

Také vám přijde, že jsou všichni kolem vás vynervovaní a naštvaní? Nebo je to dokonce oblíbená česká disciplína? Proč jsme takoví? A můžeme být jiní?  „Bohužel. zatímco pomalu lítáme na Mars, máme problém se sebepoznáním – z 95 procent jsme totiž za stav subjektivního světa zodpovědní sami,” odpovídá Jelínek a zpochybňuje váhu některých objektivních faktorů pro duševní stav Čechů.

V Česku panuje ekonomická nejistota a hospodářská stagnace. Společnost prošla otřesem pandemickým i válečným, sociologové v knihách líčí, že se nad mapou Česka rozevírají ekonomické nůžky. Důvody k naštvání tedy jsou. „I tak se dá ráno vstát a před zrcadlem si říct, že budu mít hezký den,” tvrdí Jelínek. „Jdu do práce nebo prší? No a co?! Pocit pozitivních emocí hledáme venku, ale máme je hledat v nás, sami v sobě,” doplňuje.

Výše zmíněné faktory navíc podle něj nic neříkají o tom, že bychom v Česku byli v situaci, kdy většinová společnost bojuje o přežití nebo o lepší existenční podmínky. „Máme se zkrátka dobře,“ říká Jelínek a vzpomíná na Nepál nebo chudé státy Karibiku.

„Naučme se být zodpovědní sami k sobě, naučme se zacházet se svobodou, nepleťme si svobodu s bezbřehostí a hojností,” říká s lehce provokativní dikcí Marian Jelínek.

A na společný podcast se těší i moderátorka Lucie Čermáková. „Dialogy s Marianem jsou pro mě inspirací v práci, při výchově dcery i psychickou hygienou. Navíc se ve většině věnuji rozhovorům s politiky, takže náš podcast je skvělá únikovka z ne vždy příjemných interakcí,” svěřuje se.

Jak vychovávat děti, aby se u nich empatie a citlivost vybalancovala s psychickou odolností, jak zvládat strach z toho, jak bude vypadat svět za dvacet let, nebo nejistotu pramenící z digitálního diktátu a nových technologií? Na to i na mnohé další hledají Marian Jelínek a Lucie Čermáková odpověď v novém videopodcastu DO POHODY, který poprvé uvidíte v sobotu 19. října v 9.30 na CNN Prima NEWS a poté na webu CNNPrima.cz a v nejrozšířenějších podcastových a streamovacích platformách.