Ve městech vede IPTV. 83 % domácností s dětmi má televizor připojený k internetu. TV sledovanost mírně roste a zvyšuje se podíl odložené sledovanosti

Dosavadní letošní výsledky Kontinuálního výzkumu PCEM ukazují nadpoloviční zastoupení IPTV / kabelu ve velkých městech, přirozenou korelaci počtu televizorů a osob a že již 83 % televizních domácností s dětmi má doma televizor připojený k internetu. Samotné peoplemetrové měření ukazuje, že TV sledovanost se v posledních měsících meziročně mírně zvýšila a nadále roste význam odložené TV sledovanosti.

Kontinuální výzkum projektu PCEM umožňuje díky realizaci od roku 1997 sledovat vývoj české populace v opravdu dlouhých časových řadách, či naopak díky aktuálně čtyřem samostatně reportovaným vlnám do roka (každá o velikosti 3.000 dotázaných domácností) zachytit její dynamický vývoj. Tentokrát ale na datech 1. a 2. vlny 2024 nabídneme „průřezový“ pohled na aktuální stav českých televizních domácností z hlediska jejich velikosti místa bydliště, počtu členů a věkového složení. Připomeňme, že „televizní domácnost“ v projektu PCEM znamená domácnost s alespoň jedním funkčním televizorem s libovolným typem příjmu TV signálu.

První graf ukazuje výrazný rozdíl v zastoupení satelitního příjmu v obcích do 5 tis. obyvatel (20 %) na jedné straně a městech nad 100 tis. obyvatel (pouze 3 %) na straně druhé. Důvodem je lepší nabídka IPTV a kabelových operátorů ve městech a zřejmě také větší svoboda v umístění satelitního „talíře“ na fasádu či střechu rodinného domu oproti bytovým domům převládajícím ve městech.

Hlavní typ příjmu TV vysílání dle velikosti místa bydliště

Zdroj: ATO – Nielsen, Kontinuální výzkum 1. a 2. vlna 2024. Základ: TV domácnosti

Druhý graf ukazuje očekávatelnou závislost počtu funkčních televizorů s TV příjmem na počtu osob žijících v domácnosti (velikosti domácnosti). Zatímco samostatně žijící jednotlivci si v 82 % případů vystačí s jedním televizorem, ve skupině domácností se třemi a více členy ve 47 % případů nalezneme dva a více televizory a v 16 % případů dokonce tři a více.

Počet funkčních televizorů s TV příjmem dle velikosti domácnosti

Zdroj: ATO – Nielsen, Kontinuální výzkum 1. a 2. vlna 2024. Základ: TV domácnosti

Poslední graf ukazuje v dané skupině televizních domácností procento těch, kteří doma mají alespoň jeden televizor připojený k internetu. To je nejvyšší (83 %) u domácností s dětmi do 14 let, dále u domácností členů ve věku 25-44 let a dále klesá s rostoucím věkem. Mezi domácnostmi, kde jsou všichni členové starší 65 let, je to zatím jen 28 %. Ve všech skupinách však dlouhodobě roste.

Televizor připojený k internetu dle věkového složení domácnosti

Zdroj: ATO – Nielsen, Kontinuální výzkum 1. a 2. vlna 2024. Základ: TV domácnosti

Rostoucí penetrace televizorů připojených k internetu a růst IPTV příjmu stojí za zvyšujícím se významem odložené TV sledovanosti. V období od května do srpna 2024 patřila televizní obrazovka třem významným sportovním událostem (MS v hokeji, ME ve fotbale, LOH), jejichž přenosy, stejně jako jakékoli sportovní přenosy, diváci preferují sledovat živě.

Přesto v období těchto čtyř měsíců došlo v cílové skupině 15+ k meziročnímu nárůstu zastoupení třídenní odložené sledovanosti na televizorech na celkové sledovanosti (živá + TS 0–3) z 9,7 % na 10,8 %. Ve stejném meziročním srovnání a stejné cílové skupině pozorujeme mírný nárůst celkové TV sledovanosti z 3 hodin 10 minut na 3 hodiny 11 minut (živá + TS 0–3). Nejvíce si polepšila stanice ČT sport, avšak meziroční nárůst zaznamenaly např. i stanice Prima love, Nova Lady, Nova Action, Seznam.cz TV, TV Barrandov či ČT :D. Meziročně rostla i celková naměřená sledovanost TV vysílání a pořadů na internetu (webové přehrávače, mobilní aplikace, HbbTV, Smart TV aplikace) a to díky výraznému nárůstu živé sledovanosti na internetu.