Červnový BIZ BRUNCH od Media Clubu představil novinky z onlinu

Červnový BIZ BRUNCH od Media Clubu představil novinky z onlinu

Další letošní BIZ BRUNCH byl zaměřen na online segment od nových obchodních balíčků, výhod HbbTV, přes datové cílení reklamních kampaní, až po sociální sítě a kreativní řešení na míru. Nejnovější trendy a možnosti spolupráce představil obchodní ředitel online divize Media Clubu a jednatel Impression Media Petr Hatlapatka, vedoucí agenturního online prodeje MC Petr Sochorek, vedoucí programatického prodeje MC Michal Jůn, zástupce strategist-social media obchod SOLOOTIONS Radek Szirti a vedoucí online kreativního prodeje skupiny Prima Jiří Kubeš. Zájem obchodních partnerů byl velký a opět téměř zaplnili velké Studio 1 na Primě.

Petr Hatlapatka, obchodní ředitel online divize Media Clubu a jednatel Impression Media, představil výhody spojení Media Clubu s Impression Media, které nyní měsíčně přináší sedm milionů reálných uživatelů a řadí Media Club mezi TOP 3 hráče na online trhu. V nabídce jsou nově i větší, vylepšené obchodní balíčky, které nabízejí tematické zaměření na zpravodajství, bydlení, hobby, auta, vaření, zábavu, muže, ženy, až po malé a střední podnikatele a samozřejmě mezi nimi nechybí ani komplexní pack ADD UP se zásahem 1,4 milionu reálných uživatelů za den. Inovace ale přicházejí i v oblasti reklamních technologií. V červnu na trh přibyla možnost automatického zapínání a vypínání kampaní dle počasí. Od loňska Media Club jako jediný v České republice používá tzv. lazy loading bannery, které se načítají až ve chvíli, kdy k nim člověk skutečně doscrolluje. To umožňuje klientům zvyšovat click rate, vizibilitu i efektivitu kampaní. Portfolio nabídky videoreklamy bylo nedávno rozšířeno o CANAL+, který Media Club nově zastupuje. Díky tomu získal přístup zejména ke kvalitnímu sportovnímu obsahu.

Ve druhém bloku se Petr Hatlapatka zaměřil na vztah mezi pozorností, sledovaností, zaujetím, engagement rate a frekvencí. Na číslech z kampaní About You, ZOOTu a Zalanda názorně ilustroval, jak kampaň v televizi ovlivňuje následný search a jak je při plánování důležité správně zvolit nejen zásah, ale i frekvenci.

Petr Sochorek, vedoucí agenturního online prodeje Media Clubu, hovořil o HbbTV a jejích hlavních benefitech, kterými je propojení formátu televize a internetu, lepší možnost afinitního cílení reklamy dle cílových skupin a interakce s diváky. Díky datům získávaným od Českých radiokomunikací je též možné dosáhnout tzv. max reache, který zajistí, že lidem, kteří neviděli klasický spot v reklamním breaku, se zobrazí v rámci HbbTV. Petr Sochorek klienty rovněž seznámil s jednoduchým nástrojem Kinet Creator, který jim umožňuje vytvořit si do předpřipravených šablon vlastní reklamní podstránku.

Michal Jůn, vedoucí programatického prodeje Media Clubu, svoji prezentaci věnoval datovému cílení reklamních kampaní a výhodám, které Media Clubu přináší členství v CEPEXu. Díky přístupu k rozsáhlému množství dat nově nabízí cílení reklamních kampaní nejen v rámci afinit, ale nově i na konkrétní datové segmenty, kterých má více než sto. V případě jiných požadavků dokáže namodelovat publika dle potřeb klienta. Datové cílení lze zatím využít pro přímé kampaně. Současně integruje vlastní datovou platformu (DMP), která umožní plně využívat 1st party data s rozšířením datového cílení i skrze programmatic.

Radek Szirti, strategist-social media obchod SOLOOTIONS, představil sociální média jako součást integrovaných kampaní. Ukázal nejen celou šíři spravovaných profilů na sociálních sítích, které jsou věnovány jednotlivým kanálům, pořadům a projektům, ale i osobnosti televize Prima a další osvědčené influencery, se kterými lze navázat výhodnou a efektivní spolupráci. V nabídce SOLOOTIONS je tak tvorba videí, pokrývání eventů, zajištění influencerů, e-commerce výkonnostních prvků, ale i realizace soutěží, anket či výzkumů. To dokázal na případových studiích ke kampaním pro Nescafe, Hot Peppers a Remington.

Jiří Kubeš, vedoucí online kreativního prodeje skupiny Prima, seznámil hosty se speciálními formami spolupráce, které má Media Club k dispozici tam, kde reklamní formáty nestačí. Zdůraznil, že je schopen poskytnout klientům komplexní řešení od návrhu, plánování, kreativy, až po realizaci kampaně. To vše navíc se zásahem 7,3 milionu reálných uživatelů napříč portfoliem, které zahrnuje weby, HbbTV, sociální sítě, mobilní aplikace a další externí platformy. Konkrétní možnosti odprezentoval na case study ke spolupracím s inSPORTline, Elektrowin, Komerční bankou a Mercedes-Benz ČR.

Číst dál…
Autosalon.tv

Fotr na tripu a Autosalon.tv lámou rekordy

Květen byl ve znamení Fotra na tripu. Sedmá řada zábavně cestovatelského pořadu natočená v Jižní Koreji, která se právě v premiéře vysílá na televizních kanálech Prima a Prima COOL, dosáhla v některých epizodách ve věkové skupině 18+ rekordního zásahu (Reach dle metodiky nezávislého měření ATO Nielsen) více než 300 tisíc diváků! Prozatím nejlepšího výsledku dosáhla sedmá epizoda s premiérou 22. května se zásahem 329 tisíc diváků. Podrobnosti v příloze.

Na vlně úspěchů televizního Fotra se nese i stejnojmenný cestovatelský web, který je částečně propojen s pořadem, ale z větší části generuje vlastní obsah. Fotrnatripu.tv navštívilo v květnu dle Google analytics rekordních 234 tisíc diváků. Podrobnosti opět v příloze. Web je tak na nejlepší cestě stát se nejsledovanějším cestovatelským magazínem v českém online prostředí.

Rekordních čísel dosáhla i sociální média spjatá s Fotrem na tripu. Instagram Pepy Vrtala má v době tvorby této zprávy 102 702 sledujících a za posledních 90 dnů oslovil svým obsahem více než 700 tisíc účtů.

Pozoruhodných čísel dosahoval v květnu i motoristický Autosalon.tv. Některé epizody se zásahem (Reach dle ATO Nielsen) ve věkové skupině 18+ přiblížily 400 tisícům diváků a všechny drtivě porazily konkurenční pořady na ČT a Nově. Webu Autosalon.tv se v květnu podařilo letos podruhé na měsíční bází z hlediska počtu reálných uživatelů (RU) porazit konkurenční Auto.cz. Facebookový profil Autosalon.tv oslovil v květnu rekordních více než 1,5 miliónu uživatelů. Důkazy a podrobnosti opět v přílohách.

Autosalon i Fotr na tripu jsou nově mnohem více vidět i na Slovensku. Díky květnovému spuštění vysílání stanice Prima COOL SK lze u našich východních sousedů Autosalon shlédnout v televizi denně (!) a Fotra na tripu dvakrát týdně.

Úspěšnými projekty Autosalon.tv a Fotrnatripu.tv se vydavatelství CAR PR MEDIA daří oslovovat dvě poněkud rozdílné, ale z hlediska klientů obě velmi zajímavé cílové skupiny diváků a uživatelů. Zatímco Autosalon.tv je zaměřen více na muže v nejlepším věku, majitele automobilů, u Fotra na tripu je podíl mužů a žen přibližně 50:50 a oslovuje ve velké míře cestovatele, vysokoškoláky, rodiny a nejvyšší příjmové skupiny.

Číst dál…
MAX kino

Nejnovější díl Mission: Impossible i Tlapkovou patrolu ve velkofilmu nabídne letošní Paramount MAX kino. Promítání bude jako vždy zdarma

Čtyři čtvrteční večery na začátku prázdnin a čtyři čtvrteční večery na jejich konci budou letos v Centru Černý Most opět patřit filmům. Na travnaté ploše u hlavního vstupu totiž již 27. června odstartuje další ročník oblíbeného Paramount MAX kina. Pro děti budou tentokrát připravena hned tři promítání, na oslavu konce školního roku bude již tradičně připraven i tematický zábavný program v duchu Tlapkové patroly ve filmu. Na své si přijdou i dospělí, kterým letošní program nabídne loňský hit Mission: Impossible Odplata – První část nebo nejnovější díl série Transformers: Probuzení monster. Malé i velké pak jistě pobaví Želvy Ninja: Mutantí chaos, ve kterém se loni na plátna vrátily kultovní kreslené postavičky. Za promítáním letního kina stojí opět kanály Paramount Network a Prima MAX. Vstup na akci, kterou pořádá primácká agentura SOLOOTIONS, bude jako vždy pro všechny diváky zdarma.

Stejně jako v předchozích letech bude zahájení letošního ročníku patřit všem dětem. Nastávající konec školního roku oslavíme s těmi nejmenšími zábavným programem, který bude od 15.00 probíhat na travnaté ploše před hlavním vstupem nákupního centra, a to pod hlavičkou značky Nickelodeon. Připraveny budou nejrůznější skákací hrady, tematické tetovačky i maskoti z oblíbených dětských pořadů Tlapková patrola a SpongeBob. Po setmění, zhruba ve 21.00, se pak na plátně předvede právě Tlapková patrola ve filmu.

První červencový čtvrtek čeká Eddieho Murphyho nezapomenutelná Cesta do Ameriky, 11. července se bude muset tváří v tvář sám sobě podívat Will Smith v akčním dramatu Blíženec. Poslední červencové promítání pak bude opět patřit dětem, pro které je připraveno další dobrodružství z Adventure City – Tlapková patrola ve velkofilmu, která loni bořila návštěvnostní rekordy v kinech.

Po měsíční pauze se filmy na venkovní plátno vrátí ve velkém stylu 15. srpna s loňským hitem Mission: Impossible Odplata – První část v hlavní roli a akčním Tomem Cruisem. Následovat bude oblíbený Trosečník s Tomem Hanksem, kterého čeká boj o přežití na odlehlém ostrově. S prázdninami se 29. srpna budou děti moci rozloučit prostřednictvím další loňské novinky, ve které se na plátna kin vrátily legendární animované postavičky – dorazí Želvy Ninja: Mutantí chaos. Letošní ročník Paramount MAX kina pak zakončí první zářijový čtvrtek nejnovější díl série Transformers: Probuzení monster.

„Letní kino je pevnou součástí našeho eventového portfolia. Pro letošní, již osmý ročník máme připravených osm skvělých filmů, z nichž si vyberou všichni diváci, včetně těch nejmenších. Pro děti máme koneckonců opět připraven i zábavný program na oslavu konce školního roku,“ říká Aleš Pýcha, marketingový ředitel skupiny Prima a šéf agentury SOLOOTIONS.

„Jsem potěšen, že jsme už počtvrté partnery letního Paramount MAX kina. Každý rok připravujeme něco velkého a letos tomu nebude jinak. Promítneme dva trháky, které Paramount Pictures uvedlo do kin v roce 2023 – sedmou část série Mission: Impossible s podtitulem Odplata – První část, sedmou část série Transformers: Probuzení monster. Chybět samozřejmě nebudou ani klasické filmy jako Trosečník režiséra Stevena Spielberga a Cesta do Ameriky s Eddiem Murphym v hlavní roli. Letos navíc máme ještě více

obsahu pro děti, a to dva filmy – Tlapková patrola a animovaný film Želvy Ninja: Mutantí chaos, který vyšel v roce 2023. Nemůžu se dočkat, až letní Paramount MAX kino 2024 otevře své brány a poskytne našim divákům skvělou zábavu,“ říká Viktor Hetyei, brand director společnosti Paramount Network Czech.

„Jsme rádi, že i letos budeme našim návštěvníkům moci nabídnout letní kino s jedinečnou atmosférou a již tradičně skvělým výběrem populárních kousků pro děti i dospělé. Nově se bude promítat přímo na travnatém prostoru poblíž hlavního vstupu do centra a věříme, že v této frekventované lokalitě, kde tradičně probíhají i další venkovní akce z našeho programu, přilákají filmy ještě více diváků,“ říká Lucie Kambová, marketingová manažerka Centra Černý Most, které je partnerem letního Paramount MAX kina a poskytuje pro něj venkovní prostory a zázemí.

Partnerem projektu je i letos multikino CineStar. „Paramount MAX kino je unikátní letní akce, která svým návštěvníkům kromě promítání nabízí vždy něco navíc, a nás tak velmi těší, že se na ní opět podílíme,“ doplňuje Tomáš Volt, marketingový ředitel CineStar.

MAX kino program

Číst dál…

Skupina Prima je v květnu opět komerční jedničkou. Stále rostou i Prima LOVE, Prima KRIMI a Prima MAX

Skupina Prima vládne cílové skupině 15+. Od začátku roku si v průměrném sharu drží prvenství mezi komerční konkurencí, a ani v květnu tomu nebylo jinak. Media Club vede v prime time u cílové skupiny 15+, v celodenním vysílání boduje jak u 15+, tak u 18–69. Z malých tematických kanálů si nejvíce polepšily Prima LOVE, Prima KRIMI a Prima MAX.

Media Club kraloval nad komerční konkurencí v celodenním vysílání v obou sledovaných cílových skupinách 15+ i 18–69 a v cílové skupině 15+ zvítězil také v prime time. Celodenní share za květen 2024 dosáhl 33,11 % v CS 15+ a 31,06 % v CS 18–69. Prime time share činil 29,68 % v CS 15+ a 28,13 % v CS 18–69.

Skupina Prima v květnu porazila svoji komerční konkurenci v cílové skupině 15+. Celodenní share za květen 2024 čítal 25,61 % u diváků 15+ a 23,95 % v cílové skupině 18–69. Prime time share v květnu dosáhl na hodnotu 23,80 % v CS 15+ a 22,59 % v CS 18–69. Díky celkovému sharu za leden až květen 27,36 % v CS 15+ je komerční jedničkou i v tomto období.

Na stanici Prima byly i v květnu nejsledovanější pořady vlastní tvorby. Na medailových pozicích se drží rodinný seriál ZOO, reprízy kriminálky Polda V a zábavná Show Jana Krause. Ta 22. května zaznamenala svůj sharově i ratingově nejlepší díl v letošním roce – dívalo se 543 000 diváků při sharu 22,17 %. Na svůj sharově nejlepší letošní díl dosáhl i SHOWTIME na stanici Prima z 28. května, který si pustilo 513 000 lidí u televizních obrazovek při sharu 16,08 %. Na Primě a CNN Prima NEWS činil celkový počet diváků 541 000 a share 16,94 %. Obdobný úspěch slavil 25. května i Autosalon.tv na stanici Prima, který s 83 000 diváky a 9,92 % dosáhl na svůj nejlepší letošní share. Fotr na tripu si téhož dne na stejné stanici dokonce připsal 94 000 diváků při sharu 13,29 %, a tím z něj byl i sharově nejlepší díl na Primě od začátku svého vysílání.

Mezi malými tematickými kanály nejvíce meziročně posilovaly Prima LOVE, Prima KRIMI a Prima MAX. Nejsledovanějším pořadem Prima LOVE byl romantický film Inga Lindström: Dej šanci lásce, který si vybralo 22. května 96 000 diváků při sharu 2,93 %. Na Prima KRIMI si nejlépe vedly Zločiny z vřesovišť: Smrt magnáta, 5. května je sledovalo 198 000 diváků při sharu 5,61 %. Na Prima MAX zvítězil v květnu film S tebou mě baví svět, který si 30. května naladilo 174 000 diváků při sharu 5,22 %. Na Prima COOL nejvíce zabodoval film Den nezávislosti, 5. května si ho pustilo 172 000 diváků při sharu 5,57 %, a zároveň se stal nejsledovanějším pořadem tohoto kanálu v letošním roce. Na Prima ZOOM dosáhl nejvyšší sledovanosti dokument Největší mýty historie, 7. května byl volbou pro 76 000 diváků při sharu 2,37 %. Na CNN Prima NEWS patřily mezi nadprůměrné pořady Zprávy PLUS, které 14. května s číslem 5,39 % dosáhly druhého nejlepšího letošního sharu. Partie Terezie Tománkové si 19. května od 12 hodin připsala share 11,12 % (177 000 diváků). Pořad Co na to premiér dosáhl 15. května na share 1,18 %. České zájmy v Evropě: Debata lídrů stran si 29. května připsaly share 3,78 %.

Číst dál…
ATO

Den peoplemetrů, sledovanost ve 2023 překonala evropský průměr

Asociace televizních organizací (ATO) slaví 2. 6. Den peoplemetrů! Sledovanost v roce 2024 zůstává stabilní a průměrná sledovanost televize v České republice dokonce překonala v loňském roce evropský průměr. Hodnota průměrné doby strávené u televize (ATS) letos v květnu navíc zaznamenala meziroční nárůst: domácí Mistrovství světa v hokeji nekompromisně přilákalo diváky k obrazovce i přes krásné jarní počasí. Závěrečné minuty finále se Švýcarskem sledovalo na TV obrazovkách přes 4 mil. osob a další čtvrt milionu živě na internetu na dalších zařízeních.

Projekt crossplatformního elektronického měření sledovanosti a konzumace obsahu (PCEM), který je nejrozsáhlejším mediálním výzkumem v ČR, oslavil v neděli 2. června již 27 let své existence. Odstartován byl pod hlavičkou Asociace televizních organizací totiž už v roce 1997. Od roku 2002 zajišťuje stabilitu projektu, kvalitu a včasnou denní dodávku dat o sledovanosti televize výzkumná agentura Nielsen. Jádrem zůstává reprezentativní panel měřených domácností. Velikost panelu se od roku 1997 ztrojnásobila a nyní činí 1 900 domácností. Do měření realizovaného pod hlavičkou ATO je aktuálně zařazeno celkem 59 denně samostatně reportovaných televizních stanic. ATO ale také poskytuje prostor pro ověření TV sledovanosti pro nové vysílatele, zejména malé stanice ve formě jednorázových reportů z projektu PCEM.

Evropa versus Česká republika

Sledovanost televize v České republice v roce 2023 dosáhla v cílové skupině osob 4+ průměrné denní hodnoty 3 hodiny a 19 minut. Tím překonává evropský průměr, který činí 3 hodiny a 13 minut, jak je uvedeno v ročence Glance One TV Year in The World za rok 2023. Dlouhodobě roste podíl odložené sledovanosti na celkové sledovanosti TV na televizorech: v roce 2023 již představoval 11 %. Celkovou sledovanost TV pořadů dále navyšuje jejich sledovanost přes internet na dalších zařízeních, což je zvlášť patrné u mladších cílových skupin, zejména u 15-24 let.

Rekordní květen

Květnová hodnota průměrné doby sledování (ATS) překonala sledovanost z roku 2023. Zásadní podíl na tom mělo Mistrovství světa v hokeji, které českým divákům přineslo fantastické zážitky. Třešničkou na dortu sledovanosti bylo finálové utkání, ve kterém se Česko stalo mistrem světa.

Projekt PCEM aktuálně

Data z projektu PCEM jsou za celé období měření TV sledovanosti dostupná prostřednictvím softwarových nástrojů, včetně dat z doplňkových mediálně-lifestylových výzkumů, jako je Kontinuální výzkum (KV) a Výzkum životního stylu (LSS). Klíčovým softwarovým nástrojem pro zpracování těchto dat je v současnosti Adwind Kite. Televizní data lze však zpracovávat také pomocí dalších technologií, například softwarů od společností Lerach a TechEdge. ATO ve spolupráci s realizátorem projektu PCEM sleduje změny ve způsobu šíření a trendy ve způsobu sledování televize a TV obsahu a reflektuje je plynulým rozvojem projektu. Např. na začátku letošního roku bylo zahájeno měření Smart TV aplikací. Horkým tématem je možné rozšíření projektu o měření sledovanosti mimo domov (např. na chalupách či v restauracích), které je jedním z aktuálních trendů i v zahraničí.

Jak vidí budoucnost projektu PCEM a na co se těší v roce 2024 Michal Jordan?

Věřím, že i v období probíhající technologické změny a měnících se diváckých zvyklostí bude televizní měření nadále pevným bodem mediálního trhu, které všechny nové trendy věrohodně zachytí i v budoucnosti. Těším se, že se nám podaří dotáhnout k realizaci některá další dílčí rozšíření projektu, která umožní dále zkvalitnit jeho parametry a zvýšit jeho rozsah. Obchodní, ale i společenský význam má jen takový videoobsah, který je možné věrohodně změřit.

Jak vidí budoucnost projektu PCEM a na co se těší v roce 2024 Petr Matyáštík, Market Leader Nielsen?

Měření televizní sledovanosti v ČR je pro Nielsen nesmírně významným projektem, který nás velmi baví a snažíme se ho posouvat vpřed. Díky působení na globální úrovni a měření sledovanosti TV v mnoha zemích světa a zároveň hluboké znalosti lokálního trhu přinášíme do projektu širší pohled na aktuální dění v této oblasti a snažíme se využít tu nejlepší praxi pro české prostředí. A sám jsem zvědavý, jak letošní významné sportovní akce zahýbají čísly o sledovanosti za rok 2024.

Číst dál…